INDIV ZIEL

Individuele ziel

Ergens las ik dat er net zoveel soorten yoga bestaan als beoefenaars van yoga. De manier waarop ik zelf yoga en mindfulness beoefen is dan ook helemaal de mijne en dus uniek. Hetzelfde geldt voor hoe ik de visie van yoga en boeddhisme eerst in mijn denken en vervolgens in mijn handelen gestalte geef. Dit schrijven is zo’n handeling.

Zo begrijp ik op dit moment in mijn leven dat alle levensvormen uniek zijn terwijl ze zich allemaal binnen het gebied van eenzelfde evolutie bevinden. Een evolutie die niet gebaseerd is op de ontwikkeling van de stoffelijke vorm – het lichaam –  maar op de ontwikkeling van een geestelijke vorm, die de yoga citta noemt. Het heelal met alles daarin is een manifestatie van iets wat ons denken of intellect te boven gaat. De yogafilosofie noemt deze oorsprong de universele ziel, verklaart deze als onverklaarbaar en onbenoembaar en omschrijft deze dan vervolgens als het allerhoogste en als ultieme waarheid. Elke levende vorm is een individuele ziel in ontwikkeling en toont daarin haar voor het blote oog onzichtbare oorsprong. Daarbij is geen moment of stadium hetzelfde. Alle mensen zijn verschillend. Iedereen is op een andere tijd en plaats geboren en iedereen ontwikkelt zijn of haar potentie op een andere manier en in een andere volgorde maar blijft daarmee binnen de ultieme waarheid van het allerhoogste. We zouden het ook wetmatigheid kunnen noemen, maar zoals gezegd, het allerhoogste gaat voorbij ons intellect, dat alle delen zo mooi kan onderscheiden en benoemen. Delen of woorden schieten dus per stuk tekort, maar de juiste woorden samen brengen ons toch tot een begrijpelijk beeld van ‘het Ene’ *, een beeld dat ons grijpt terwijl het omhoog komt uit de wijsheid van het allerhoogste dat onze kern, ons wezen is.

*Het woord universum komt uit het Latijn en betekent één wenteling.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>