familie-2

Waarom mindful yoga ?

Mindful yoga biedt een manier om onszelf te bevrijden van spanningen in ons lichaam, in ons gemoed en in ons denken. Deze spanningen komen voort uit gewoonten die we ons op jonge leeftijd hebben eigen gemaakt. Deze gewoonten vallen ons echter niet op maar druisen bovendien tegen ons welzijn in. Deze ‘negatieve‘ gewoonten zijn ontstaan in een periode dat de omstandigheden niet voorzagen in wat we werkelijk nodig hadden. We leerden roeien met de riemen die we hadden, maar helaas ten koste van onze eigen ontwikkeling, iets wat doorwerkt in ons lichaam, in ons gemoed en in onze denkwereld.

We kunnen de gewoonten waar we last van hebben niet wegsnijden. Het is hetzelfde als het leren fietsen; ook dat is een ‘gewoonte’ die we niet kunnen uitschakelen. Het zijn namelijk programma’s geschreven in ons brein. Programma’s zijn er vooral op gericht om zo vlotjes mogelijk om te kunnen gaan met omstandigheden die zich herhalen, zodat we daar niet telkens over na hoeven te denken. We kunnen onze gewoonten wél aanpassen. Simpelweg door onze gewoonten bewust op te merken, ze met aandacht en respect tegemoet treden, ze te onderzoeken en onszelf en niet mee te vereenzelvigen. Dit is nu precies wat we in de mindful yoga doen.

Mindful yoga is niets anders dan jouw individuele onderzoek van je lichaam, van je gemoed en van je gedachten of overtuigingen. Het lichaam biedt een uitstekend middel om daarmee in contact te komen. Immers ook ons lichaam is in haar ontwikkeling geremd en daar kunnen we de in-spanningen indertijd nodig om met de omstandigheden om te gaan terugvinden. In de vorm van gespannen spieren, stijfheid, oppervlakkige ademhaling enzovoort. Door deze begrenzingen op te zoeken via de lichamelijke oefeningen komen ook in contact met de bijbehorende emoties en gedachten.

De lichamelijke begrenzingen hoeven niet veranderd te worden maar deze veranderen vanzelf wanneer we met onze bewuste aandacht aanwezig blijven bij wat we aan lichamelijke sensaties, emoties en gedachten waarnemen. Juist dan veranderen we onze gewoonten, wanneer we een en ander welkom kunnen heten, wanneer we onszelf niet veroordelen en wanneer we onszelf niet laten leiden door al het ongemak dat we tegenkomen. De bewuste, open en respectvolle aandacht voor alles wat er is verandert het patroon van onze gewoonten. Het spreekt voor zich dat we ons hierin moeten oefenen, zodat we kunnen leren onze grenzen te herkennen en de mate waarin we buiten onze comfortzone treden leren doseren.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>