blogfoto-2

YOGA Leraar & lering — Yoga en Mindfulness 2

Arrogantie

Toen ik 30 was liep ik lichamelijk vast. Via een kennis kwam ik terecht bij een oude gym-leraar van mij die een eigen sportieve vorm van yoga had ontwikkeld. Bij hem maakte ik een hele ontwikkeling door en werd fitter dan ooit tevoren. Ik ging zelf lesgeven in deze vorm van yoga. Met mijn fitheid en enthousiasme stak ik veel mensen aan, maar mensen die niet goed mee kwamen, daar wist ik geen raad mee. Eigenlijk zette mij dat een beetje klem. Ik was kritisch op mezelf en op hen en bij gebrek aan beter probeerde ik ze te stimuleren tot meer inspanning. Achteraf gezien legde ik de lat hoog. Nu schaam ik mijzelf hiervoor.

Wat is wezenlijk ?

Waar kwam deze houding van mij vandaan? Met welke intentie geven wij yogadocenten les? Wat heeft de cursist nodig? Iedere deelnemer is anders, dat was zo tijdens mijn opleiding en zo is het nu in mijn lessen. Hoe kunnen wij zoveel mogelijk mensen tevreden stellen?

Zelfonderzoek

De intentie waarmee ik voor de groep sta komt voort uit een innerlijke houding. Ik moest zelf onder de loep en de loep voor mij was de mindfulness zoals die werd beoefend in de opleiding Mindful coaching van de academie van open bewustzijn. Met name in de persoon van hoofddocent Dorle Lommatzsch. Voor jou lezer kan het gerust iets geheel anders zijn.

Geschenken uit de hemel

De opleiding of beter gezegd Dorle

  • nodigde mij uit tot zelfonderzoek
  • had aandacht voor de kwaliteit van mijn zijn
  • hechte betekenis aan wat er in mij leefde, niet aan wat het zou moeten zijn
  • maakte mij bewust van de onderlinge relatie tussen lichaam, gemoed en geest
  • deed mij ervaren hoe een veilige verbinding de voorwaarde is voor groei
  • voelde veilig zodat ik mijn hart durfde te luchten
  • leerde mij hoe juiste aandacht verwarring, kritiek en boosheid oploste

Individualiteit

Al met al leerde ik mezelf waarderen en de juiste aandacht te geven, inclusief mijn negatieve kanten. Mijn innerlijke houding is daardoor veranderd en nu sta ik anders in mijn les. Het accent ligt niet op de fysieke actie maar op het bewustzijn van wat er is. Telkens opnieuw vraag ik hardop: ‘wat ervaar je in je lichaam, hoe voel je je daarbij en welke gedachten spelen er ? En mag dat er allemaal zijn ?’ Zo wordt elke deelnemer uitgenodigd hier en nu te zijn, bij zichzelf te blijven en zo zijn of haar eigen oefenvorm te realiseren.

Wat kun jij doen om elke leerling zijn of haar manier van yogabeoefening te laten vinden?

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs, voorlopers op de workshop Mindfulness & Yoga van 10 februari 2019. Ik verzorg deze samen met Dorle Lommatzsch, zeer begiftigd en insiprerend Mindfulnesstrainer. Nieuwsgierig geworden ? Meld je aan via het contactformulier.

 

In mijn yogalessen is veel aandacht voor mindful bewegen. Ik verzorg individuele coaching op basis van Mindfulness. Locaties: Regio Tilburg. Zie voor meer info: www.yoga-en-mind.nl

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>