blogfoto-3

Yoga zonder mij — Yoga en Mindfulness 3

Balans

Waar zou ik zijn zonder yoga ? Ik begon er ooit mee omdat ik niet meer kon staan vanwege pijn in mijn been. De pijn verdween er door. Een paar jaar later kreeg ik rugklachten. Ik heb maanden op bed gelegen totdat ik diep van binnen voelde dat yogabeoefening me zou helpen. Zo gevoeld, zo gedaan. Yoga helpt mij nog dagelijks spanning te ontladen en brengt mij ontspanning en balans.

Is er meer tussen hemel en aarde ?

Evengoed ben ik mezelf voorbij gerend in de beoefening van yoga. Ik heb ernstige blessures opgelopen. Dat was schrikken. Het werd mij duidelijk dat ik de manier waarop ik voor mijzelf zorgde moest herzien. Met name hoe ik omging met wat er zich tussen mijn oren en ín mijn hart afspeelde. Ik wilde leren op een vruchtbare manier met mijn gedachten en gevoelens om te gaan. Ik verkeerde echter in dubio. Yoga zou toch alles in zich moeten hebben om heel te worden?

Opmerkzaamheid

Het was de Mindfulness die het tij keerde en mij bewust maakte van mijn denkprocessen. Aansluitend daarop bracht de opleiding Mindful Coaching in de persoon van Dorle Lommatzsch mij zowaar een heel palet aan ‘tools’ om met mijn gedachten en gevoelens om te gaan. Zo leerde ik van haar:

  • mijn gedachten en gevoelens op te merken
  • ze met nieuwsgierigheid en respect tegemoet te treden
  • het verband te zien tussen mijn gedachten, emoties en fysieke sensaties
  • de verschillende sensaties diepgaand te onderzoeken
  • zelf negativiteit en verwarring te helen

Deze vaardigheden maakten een groot verschil voor mij. Ik hoef niet meer naar anderen te wijzen of me eraan vast te klampen, ook al is die reflex er soms nog. Ik kan nu mijn innerlijke knoop herkennen en zelf uit elkaar halen. Een en ander werkt door in al mijn relaties. Mijn meest intieme relatie komt hierin met mij overeen, wat veel voor mij betekent.

Wat is jouw forte ?

Kun jij alles vinden in de yoga wat je nodig hebt ? Wat is de hobbel die jij tegenkomt ? Wat zou jij kunnen gebruiken ?

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs, voorlopers op de workshop Mindfulness & Yoga van 10 februari 2019. Ik verzorg deze samen met Dorle Lommatzsch, zeer begiftigd en insiprerend Mindfulnesstrainer. Nieuwsgierig geworden ? Meld je aan via het contactformulier.

 

In mijn yogalessen is veel aandacht voor mindful bewegen. Ik verzorg individuele coaching op basis van Mindfulness. Locaties: Regio Tilburg. Zie voor meer info: www.yoga-en-mind.nl

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>