OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yoga, hoezo mediteren ? — Yoga en mindfulness 6

Mediteren ?

In mijn opleiding tot yogadocent oefenden we concentratiemeditatie. Meditatie is volgens de yogafilosofie een belangrijk onderdeel om zeg maar één te worden met het allerhoogste. Dit natuurlijk hand in hand met de leefregels, de zogenaamde yama’s en niyama’s. Yogahoudingen zijn erop gericht om lang in meditatie te kunnen zitten (asana betekent gezeten). Helaas kon ik met deze vorm van meditatie niet uit de voeten.

Asana’s

in plaats daarvan beoefende ik vooral de fysieke houdingen inclusief de ademhaling- en reinigingsoefeningen. Dit bracht telkens een golf van energie en ontspanning, maar innerlijke rust vond ik slechts tijdelijk. Onnozel als ik toen was hoopte ik met meer oefenen innerlijke rust te vinden. Helaas werkte het averechts. Ik raakte geblesseerd en het spoor bijster.

Inzicht

Via de mindfulness maakte ik kennis met een andere vorm van mediteren, de zogenaamde inzichtmeditatie. Dat lag mij veel beter. Hoewel enige concentratie nodig is, laat het veel ruimte toe voor alles wat er is. Voor mij betekende deze inzichtmeditatie dat ik mij bewust werd van mijn gedachten en mijn emoties en ook meer van mijn lichamelijke sensaties en dat ik daar vrede in vond. Belangrijke sleutels in deze inzichtmeditatie zijn:

  • Er hoeft niets veranderd te worden
  • welkom heten wat er is, ook al is het niet prettig
  • aandacht voor en onderzoek van geest, gemoed en lichaam
  • gedachten en emoties hoeven niet weg, maar hoeven mij niet te bepalen
  • het ontwikkelen van panoramisch overzicht

Deze principes pas ik toe in mijn lessen, zowel in de meditatie als in de houdingen.

De praktijk

Hoe sta jijzelf tegenover meditatie? Speelt meditatie een rol in jouw lessen? Laat het weten, stuur een email.

Deze blog is onderdeel van een reeks artikelen, voorlopers op de workshop van 10 februari 2019: Mindfulness en Yoga, gegeven door Dorle Lommatzsch Mindfulness-trainer en Gregoor van Zummeren docent Mindful Yoga, zie hiervoor mijn website. Nieuwsgierig geworden? Meld je aan via het contactformulier.

 

In mijn yogalessen is veel aandacht voor mindful bewegen. Ik verzorg individuele coaching op basis van Yoga en Mindfulness. Locaties: Regio Tilburg. Zie voor meer info: www.yoga-en-mind.nl

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>