blog-7

Binnenstebuiten — Yoga en Mindfulness 7

Humeurig, geïrriteerd, boos ?

‘Niets menselijks is ons vreemd’ heeft Herman Brood ooit gezegd. We kennen allemaal de neiging om het anderen kwalijk te nemen wanneer wij onszelf rot voelen. We wijzen naar een ander en stellen haar of hem verantwoordelijk voor ons ongemak. ‘Die ander die verdient het niet om……….,zo formuleren we de ene aanklacht naar de andere en ‘slaan’ we door in ons hoofd. Ik ben een groot deel van mijn leven zo met mezelf en anderen omgegaan.

Oorzaak en gevolg

Waar komt deze manier van denken vandaan? Wat zegt het over onszelf? Wat is het nut om op zo’n manier met onze onprettige gevoelens om te gaan ?

Opmerkzaamheid

De mindfulness, met name de opleiding Mindful Coaching, opende mijn ogen voor mijn innerlijk leven. In deze opleiding oefenden we niet alleen opmerkzaamheid ten aanzien van onze gedachten en gevoelens, van minstens zo’n groot belang was de acceptatie ervan. Bovendien werd wetenschappelijk aangetoond dat deze manier – het anderen verantwoordelijk stellen – van omgaan met gedachten en gevoelens een volkomen logische oorzaak heeft, een oorzaak die eerder compassie verdient dan zelfkritiek.

Gevoelens voelen

Wij mensen zijn voelende wezens. Wij ervaren het leven aan den lijve. Dat doen we op een bonte manier, ons staat ter beschikking een breed pallet aan gevoelens, van uiterst prettig tot uiterst onprettig en alles wat daartussen zit. Prettige gevoelens, daar hebben wij en de wereld geen moeite mee, maar onprettige gevoelens wordt doorgaans minder bestaansrecht gegund. Als we tijdens ons opgroeien hebben geleerd dat onze onprettige gevoelens er niet mogen zijn, dan ontstaan er mechanismen zoals het anderen verwijten van ons ongemak.

Yoga en voelen

De sleutel tot het transformeren van zo’n mechanisme ligt in het opmerken en respecteren van onprettige gevoelens. De neurowetenschappen laten ons zien hoe een andere houding doorwerkt in de netwerken van ons brein die een positieve verandering doormaken. Nare gevoelens vragen onze aandacht en mogen er zijn, het toelaten is het begin van verandering. Door deze inzichten ben ik als yogadocent anders les gaan geven. Naast de fysieke sensaties komen bij de beoefening van yoga naast de prettige natuurlijk ook onprettige emoties en gedachten omhoog. Ik nodig mezelf en mijn leerlingen uit om dit op te merken en welkom te heten. Niet de actie of prestatie maar de aanwezigheid voor alles wat er is staat voorop.

Hoe ga jij om met ongemak?

Kun je compassie hebben met je gevoelens? Kun jij als yogadocent je emoties onderscheiden van je lichamelijke sensaties? Misschien is de Masterclass Yoga & Mindfulness van 19 oktober 2019 iets voor jou. Ik verzorg het samen met Dorle Lommatzsch, zeer begiftigd Mindfulnesstrainer en hoofddocent Mindful Coaching. Nieuwsgierig geworden ? Meld je aan via het contactformulier.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>