blog-8

Weerstand & veerkracht — Yoga en Mindfulness 8

Weerstand

Weerstand is mij niet vreemd. Het dient zich met regelmaat aan. Weerstand komt in mij omhoog bijvoorbeeld wanneer iemand aan mijn gevoelens of behoeften voorbij gaat. Maar ik ontmoet ook weerstand in mijn lichaam. Vroeger negeerde ik mijn weerstand maar deze werd er niet minder op. Op een historisch dieptepunt – ik kon bijna niet meer op mijn benen staan van de pijn – besloot ik hulp te zoeken. Ik betrad de wereld van ‘aandacht voor het innerlijk’ en mijn leven maakte een grote wending.

Oorzaak en gevolg

Waar komt weerstand vandaan? Wat gebeurt er precies wanneer we in weerstand komen? Wat brengt weerstand ons?

Yoga en voelen

Ik begon met yoga en dat hielp mij indertijd van mijn pijnen af te komen. Enthousiast volgde ik een yoga-opleiding en werd zelf docent. Dit enthousiasme keerde zich echter later tegen mij. Ik bleek nog steeds aan allerlei gevoelens voorbij te gaan. Hoezeer ik ook de leef- en gedragsregels van de yoga probeerde te realiseren, ik kwam er niet mee vooruit, er zat teveel weerstand op.

Mindfulness

De opleiding Mindful Coaching bracht soelaas. Er was oordeelloze aandacht voor mijn gevoelens, iets wat mij diep raakte. Dit werd ondersteund met juiste kennis, onder andere uit de boeddhistische filosofie: weerstand bleek een van de drie keuzes die we kunnen maken: we kunnen ja zeggen tegen iets, we kunnen nee zeggen en we kunnen het negeren. Dit geldt voor ieder mens. Het zijn belangrijke hulpmiddelen in de relatie met anderen. Als we deze hulpmiddelen niet leren gebruiken, schieten we tekort. Dit leren doen we in onze jeugd. Op een bepaald moment oefenen we zelfstandigheid door het ja en nee zeggen en door het negeren. Als dit proces niet goed door de opvoeders wordt begrepen wortelt er zich in ons een weerstand die zich naast groot verzet vreemd genoeg ook kan uiten in grenzeloze meegaandheid. Dit laatste viel mij ten deel.

Yoga & Mindfulness

Mijn beoefening van yoga veranderden door toepassing van de eenvoudige maar belangrijke principes van mindfulness, ik ontwikkelde veerkracht door: opmerkzaamheid ten aanzien van ervaring, respect voor de ervaring, onderzoek van de ervaring en het me niet identificeren met de ervaring. Het kon niet anders dan dat ik deze ging toepassen in mijn lessen, letterlijk door mijn leerlingen er toe uit te nodigen en op te wijzen. Het bleek voor mij en voor veel van mijn leerlingen heel vruchtbaar te zijn.

Ik heb er een essay over geschreven: ‘Mindful Yoga, wat is dat ?’ Heb je er interesse in, laat het weten, ik stuur het gratis toe.

Deze blog is een voorloper op de Masterclass Yoga & Mindfulness die ik 19 oktober verzorg samen met Dorle Lommatzsch, hoofddocent van de opleiding Mindful Coaching aan de Academie van Open Bewustzijn.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>