y-m-9

Verrijking — Yoga en Mindfulness 9

Armoede

In eerdere blogs schreef ik over het ongemak dat ik in mijn praktijk van yogaleraar ervoer. Zo heb ik mij in het voordoen veel uitgesloofd en had weinig compassie voor de mensen die niet mee konden komen. Het was alsof mijn leven ervan afhing, van zeg maar mijn egotrip. Ik vond mezelf heel wat en zag mijn eigen armoede niet. De yogafilosofie gaf mij inzicht in deze dwaling. Ik wilde mijzelf verbeteren maar verviel opnieuw in ‘het mijn best doen’ en ging heen en weer gaan tussen prestatie en falen.

Oprechte aandacht

Door de mindfulness en later de opleiding Mindful Coaching kom ik tot inzicht dat mijn prestatiedrang voortkwam uit negatieve gevoelens. Dit inzicht kwam echter voort uit de ervaring van deze gevoelens. Gedachten en gevoelens gaan natuurlijk hand in hand, maar ik focus op gevoelens omdat daar de levende ervaring ligt. Het ervaren van mijn negatieve gevoelens ontstond toen mijn lerares er oprechte interesse en begrip voor toonde.

Rijkdom

Deze aandacht voor mijn negatieve gevoelens bracht mij verrassend genoeg een diepe ervaring van rijkdom. Alles wat mij dwars zat begon te stromen en transformeerde. Dankzij de levende verbinding met mijn gevoelens voelde ik ook de liefde voor anderen. Mijn hart ging open en ik kwam weer met twee voeten op de grond, terug in mijn lichaam. Precies daar had ik ooit ervaren dat ik niet goed genoeg was. Om dat niet te hoeven voelen bleek ik mijzelf mentaal te hebben voorbereid aandacht te verdienen door prestatie voorop te zetten.

Yogafilosofie

De yoga wijst op de valkuil van het ons aanmeten van een wereldse identiteit. Alles in de wereld is namelijk vergankelijk en we zouden onszelf tekort doen ons daarmee te identificeren. Doen we dat wel, dan blijven we jagen op bezit en bevestiging. Gaan we uit van onze spirituele essentie, dan zijn we altijd heel en hoeven we niets meer te bezitten dan nodig te kunnen leven.

Warme aandacht

De methode van Mindful Coachen gaat ervan uit dat we aan den lijve een negatieve ervaring ondervinden. Is hier geen troost of aandacht, dan belandt het denken in gepieker dat wel oplossingsgericht is maar ons steeds verder van huis brengt. Om dit tij te keren zijn veiligheid, verbinding en voldoening onmisbare basisfactoren.

Mindful Yoga

Doordat ik de werkzaamheid van deze onmisbare factoren zelf heb ervaren, ben ik ze als vanzelf in mijn yogalessen gaan toepassen, niet vanuit de armoede van ‘de hoge lat’ maar vanuit de rijkdom van het contact met mijn gevoelens.

Ik heb er een essay over geschreven: ‘Mindful Yoga, wat is dat ?’ Heb je er interesse in, laat het weten, ik stuur het gratis toe.

Deze blog is een voorloper op de Masterclass Yoga & MIndfulness die ik 19 oktober verzorg samen met Dorle Lommatzsch, hoofddocent van de opleiding Mindful Coaching aan de Academie voor Open Bewustzijn.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>